Tuesday, August 9, 2016

Cara-Cara Membuat Ikan Siakap Bakar Petai


Cara-Cara Membuat Ikan Bakar istimewa yang aku ubah suai daripada menu masakan Resepi Ana bakar Petai. kalau nak tahu betapa sedapnya menu ni mesti cuba. Pada aku amat sedap dan memang ada kelainan dari segi rasanya kerana kombinasi rasa petai yang dicampur dengan serai dan halia...pergh terangkat habis...Jom kita ke dapur


Ikan Siakap Bakar Petai


Bahan-Bahannya:


Bawang Merah, bawang Putih, Halia, Kunyit, cili padi, serai, daun limau purut, dan petai



Aluminum Foil



Ikan siakap



Cara-Cara Membuatnya:


Bahan-bahan utama ni perlu dibersihkan dan dipotong kecil agar senang hancur apabila diblend nanti


Petai dibelah dua



Ikan siakap diperap dahulu dengan sedikit garam



Bahan-bahan tadi terus diblend 
sehingga  lumat (kalau nak warnanya cantik masukan sedikit cili kering atau giling


Blend sampai jadi macam ni



Kemudian panaskan minyak


Apabila minyak sudah panas masukan bahan-bahan yang telah diblend tadi


Tumislah sehingga garing atau minyak naik



Daun limau purut dicarik-carikkan



Goreng sampai jadi macam ni tau



Apabila bahan tumis tadi telah naik minyaknya masukan daun limau purut dan petai


sekejap je tau

Kacau sebati


Ok boleh padamkan api. Tapi jangan lupa ya masukan gula, garam, dan serbuk perasa. Sekali rasalah ya...kalau dah expert ok campak-campak je...


Ikan tadi diletakkan di atas Aluminum Foil


Tuangkan bahan tumis tadi di atas ikan kemudian balutkan



Macam ni lah rupanya



Kemudian teruslah bakarkan di atas dapur gas (guna kuali pembakar) selama setengah jam tetapi disamping itu, ikan itu juga perlu dibalik-balikkan



Sudah masak. Tunggu masa je nak tunjuk hasilnya



Ten... teten...  yummm... baunya menusuk hidung amat menyelerakan


Yummy... makan dulu ya...jangan tak cuba


Selamat beramal dan renung-renungkan.