Monday, August 22, 2016

Pagi semalam Puan Norhazura belanja barang-barang dapur kat pasar borong Selangor... macam macam dia beli... Ketam, Kupang, Udang laut, Udang Galah, Ikan Tenggiri, dan kerang ... jadi hari ni cadang nya nak masak kupang.



KUPANG/KEPAH/LALA GORENG BERLADA

BAHAN
1-2kg kupang/kepah/lala
10-15 tangki lada kering
(nk pedas blh tambah lagi)
2 biji bwg besar
1" halia
3-4 biji bwg putih
3 btg serai
(1 btg lagi utk dititik)
garam secukup rasa
1 cwn air
serbuk perasa (jika suka)

CARANYA
Cili kering, bwg besar, bwg putih, 2 btg serai & halia - diblender

Tumis semua bahan yg telah diblender tadi dgn sedikit minyak sehingga garing & naik minyak
kemudian masukkan 1 btg serai yg dititik tadi - digaul rata
masukan sedikit garam & serbuk perasa & 1 cwn air tadi
masukkan kupang dan dikacau rata
**Biarkan sehingga masak/mendidih dan kuahnya agak kering/pekat sedikit
(Kalau nk kuahnya betul2 kering pun boleh, ikut citarasa masing2..)
Siap & boleh dihidang..!

No comments:

Post a Comment