RESEPI SERUNDING DAGING
BAHAN-BAHAN
- 1kg Daging Batang Pinang ( part ni daging paling lembut )
- 1 bijik kelapa yang diambil santan pekatnya
- Cengkih/bunga lawang/kayu manis ikut suka
- 3 sudu besar garam
- 1 sudu besar gula
- 3 sudu besar minyak
Bahan A ( Blender A )
- 2 bijik bawang besar
- 1 ‘labu’ bawang putih ( labu – keseluruhan sebiji bawang putih, bukan seulas )
- 20 Biji cili kering – ikut kepedasan yang diinginkan
Bahan B ( Blender B )
- 3 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 3 sudu besar rempah ketumbar
- 1 sudu kecil lada hitam
- 6 batang serai
- 3 inci halia
CARA MEMBUATNYA
- Potong daging sebesar 2 inci dan rebus sehingga air kering. Siat Halus. Tumis sedikit bawang merah/putih beserta cengkih/lawang/kayu manis.
- Masukkan Bahan A dan B yang telah dikisar a.k.a diblender dan santan pekat kedalam kuali dan panaskan sehingga garing.
- Kemudian, masukkan daging, garam, gula dan sentiasa kacau dengan api perlahan sehingga kering.
Proses ini mungkin memakan masa sehingga 1-2 jam kerana api perlahan dan serunding perlu betul2 kering supaya tahan lama dan lazat serta enak dimakan. Tak leh berhenti kacau serunding sebab boleh hangus dan jadi tak rata.