Tuesday, August 15, 2017

AYAM PERCIK MATTAI NS

Image result for ayam percik


Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4 

Bahan Perap:



5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
madu
Garam secukupnya

Bahan Kuah:
1 cawan santan pekat
5 ulas bawang merah
1/2 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai
10 tangkai cili kering - boleh tambah jika suka pedas
Sedikit Bahan perasa (kiub)
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
Madu
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu supaya cepat dan sekata masaknya. Sementara ayam dibakar, boleh sediakan bahan kuah.

Kisar semua bahan kuah dengan santan dan masakkan di atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. Bolehlah diangkat.





Apabila ayam mulai sedikit keperangan, lumur bahan kuah di serata permukaan ayam dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan lumur kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah ayam.









Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Nota:
Boleh juga terus dibakar ayam perap dalam pemanggang ajaib tanpa perlu dikukus.

Jika suka, boleh juga ayam direbus dengan separuh dari bahan kuah.