Wednesday, May 28, 2014

RESEPI IKAN PAIS






Minggu lepas..tiba-tiba anak yang sulong cakap abah dah lama tak buat ikan pais….jadi untuk tidak menghampakan anak….saya buat pun ikan pais….anak anak meman suka ikan paisa bah lebih dari yang ibu nya masak…hu hu hu…jadi ini cara membuatnya


Beberapa ekor ikan kembung 4 ke lima ekor, (ikan mabung, ikan selar kuning atau ikan pari pun boleh) ….

Daun Pisang….kena layur atas api dulu….

Ini bahan-bahan  untuk kita digaulkan dan diperapkan bersama ikan kembung tu nanti.

Boleh ditumbuk atau di blend....

Bawang kecil 4-5 ulas
Bawang putih 2-3 ulas
Halia – dalam 1- 2 cm
Kunyit – dalam 1-2 cm
Serai – 2 Batang
Cili Kering….25-30 batang….kira semangkuk yang kecil tu kalau nak banyak sambal letk banyak cili kering.
Asam keeping….2 keping..(asam jawa pun boleh)
Sedikit garam


Lepas dah tumbuk atau blend, perapkan dengan ikan sekejap.

Balut macam di bawah ya....







Lepas dah perap boleh lah bakar atas kuali dengan api yang sederhana ….masuk dalam oven pun boleh..tapi saya pakai pemanggang ajaib….tunggu sampai masak…masa tu baunya satu rumah …memang sedap giler….


 

terima kasih....renung-renungkan dan selamat beramal...