Minggu lepas..tiba-tiba anak yang sulong cakap
abah dah lama tak buat ikan pais….jadi untuk tidak menghampakan anak….saya buat
pun ikan pais….anak anak meman suka ikan paisa bah lebih dari yang ibu nya
masak…hu hu hu…jadi ini cara membuatnya
Beberapa ekor ikan kembung 4 ke lima ekor, (ikan mabung, ikan selar kuning atau ikan pari pun boleh) ….
Daun Pisang….kena layur atas api dulu….
Beberapa ekor ikan kembung 4 ke lima ekor, (ikan mabung, ikan selar kuning atau ikan pari pun boleh) ….
Daun Pisang….kena layur atas api dulu….
Ini bahan-bahan untuk kita digaulkan dan diperapkan bersama ikan kembung tu nanti.
Boleh ditumbuk atau di blend....
Bawang kecil 4-5 ulas
Bawang putih 2-3 ulas
Halia – dalam 1- 2 cm
Bawang kecil 4-5 ulas
Bawang putih 2-3 ulas
Halia – dalam 1- 2 cm
Kunyit – dalam 1-2 cm
Serai – 2 Batang
Cili Kering….25-30 batang….kira semangkuk yang
kecil tu kalau nak banyak sambal letk banyak cili kering.
Asam keeping….2 keping..(asam jawa pun boleh)
Sedikit garam
Lepas dah tumbuk atau blend, perapkan dengan ikan sekejap.
Balut macam di bawah ya....
Balut macam di bawah ya....
Lepas dah perap boleh lah bakar atas kuali dengan api yang sederhana ….masuk dalam oven pun boleh..tapi saya pakai pemanggang ajaib….tunggu sampai masak…masa tu baunya satu rumah …memang sedap giler….
terima kasih....renung-renungkan dan selamat beramal...