Cara-Cara Membuat Ikan Siakap Bakar Petai
Cara-Cara Membuat Ikan Bakar istimewa yang aku ubah suai daripada menu masakan Resepi Ana bakar Petai. kalau nak tahu betapa sedapnya menu ni mesti cuba. Pada aku amat sedap dan memang ada kelainan dari segi rasanya kerana kombinasi rasa petai yang dicampur dengan serai dan halia...pergh terangkat habis...Jom kita ke dapur
Ikan Siakap Bakar Petai
Bahan-Bahannya:
Bawang Merah, bawang Putih, Halia, Kunyit, cili padi, serai, daun limau purut, dan petai
Aluminum Foil
Ikan siakap
Cara-Cara Membuatnya:
Bahan-bahan utama ni perlu dibersihkan dan dipotong kecil agar senang hancur apabila diblend nanti
Petai dibelah dua
Ikan siakap diperap dahulu dengan sedikit garam
Bahan-bahan tadi terus diblend
sehingga lumat (kalau nak warnanya cantik masukan sedikit cili kering atau giling
Blend sampai jadi macam ni
Kemudian panaskan minyak
Apabila minyak sudah panas masukan bahan-bahan yang telah diblend tadi
Tumislah sehingga garing atau minyak naik
Daun limau purut dicarik-carikkan
Goreng sampai jadi macam ni tau
Apabila bahan tumis tadi telah naik minyaknya masukan daun limau purut dan petai
sekejap je tau
Kacau sebati
Ok boleh padamkan api. Tapi jangan lupa ya masukan gula, garam, dan serbuk perasa. Sekali rasalah ya...kalau dah expert ok campak-campak je...
Ikan tadi diletakkan di atas Aluminum Foil
Tuangkan bahan tumis tadi di atas ikan kemudian balutkan
Macam ni lah rupanya
Kemudian teruslah bakarkan di atas dapur gas (guna kuali pembakar) selama setengah jam tetapi disamping itu, ikan itu juga perlu dibalik-balikkan
Sudah masak. Tunggu masa je nak tunjuk hasilnya
Ten... teten... yummm... baunya menusuk hidung amat menyelerakan
Yummy... makan dulu ya...jangan tak cuba
Selamat beramal dan renung-renungkan.