Ikan Umai Tenggiri
Bahan2:
2 keping ikan tenggiri (kalo yg fresh lagi bagusss!!!)
1 biji bwg merah
3 btg cili padi
1 biji limau nipis (amik jus)
1 biji lemon (amik jus)
1 sudu kecil cuka
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
Gula & Garam secukup rasa..
(illustrasi lesung batu..Ehsan Puan Rosmah Mansur
Bahan2:
2 keping ikan tenggiri (kalo yg fresh lagi bagusss!!!)
1 biji bwg merah
3 btg cili padi
1 biji limau nipis (amik jus)
1 biji lemon (amik jus)
1 sudu kecil cuka
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
Gula & Garam secukup rasa..
(illustrasi lesung batu..Ehsan Puan Rosmah Mansur
Cara2:
Bersihkan ikan tenggiri..hiris halus..buang kulit bersih2. Lepas tu, perap dgn jus limau nipis, lemon & cuka ( amik separuh dr portion jus yg diperah tadi). perap 1/2 jam jer.Selepas perap, ikan tu akan berubah jadi kaler putih & tidak hanyir..itu maknanyer ikan tu dah kena air asam...lebih kurang dah masak laaa....toskan...kalo x puas hati still takut ikan tu hanyir, bilas dgn jus2 limau tu td sampai xder bau...
Tumbuk bwg merah dgn cili padi. Mayang halus bwg besar & cili merah. Gaulkan bahan tumbuk, bwg besar & cili hidup & ikan yg sudah diperap tadi.Kemudian, tuang belen jus & cuka tadi.Perisakan dgn gula dan garam. Gaul sehingga rata.
Bersihkan ikan tenggiri..hiris halus..buang kulit bersih2. Lepas tu, perap dgn jus limau nipis, lemon & cuka ( amik separuh dr portion jus yg diperah tadi). perap 1/2 jam jer.Selepas perap, ikan tu akan berubah jadi kaler putih & tidak hanyir..itu maknanyer ikan tu dah kena air asam...lebih kurang dah masak laaa....toskan...kalo x puas hati still takut ikan tu hanyir, bilas dgn jus2 limau tu td sampai xder bau...
Tumbuk bwg merah dgn cili padi. Mayang halus bwg besar & cili merah. Gaulkan bahan tumbuk, bwg besar & cili hidup & ikan yg sudah diperap tadi.Kemudian, tuang belen jus & cuka tadi.Perisakan dgn gula dan garam. Gaul sehingga rata.
nk test la resepi nie...
ReplyDelete