Thursday, January 2, 2014

Resipi: Kupang berlada bersama cheese



Ini percubaan pertama masak kupang yang lain dari yang lain. Sebelum ni kalau kupang biasanya saya rebus...lepas tu suruh org rumah masak sambal. Tapi biasanya orang rumah sibuk nak masak...jadi tak dapat rasa yang fresh.

Akhirnya cuba sendiri



Bahan-bahan:

Kupang - 1kg (dibasuh) 
Mayonis - 4 sudu makan
Mentega - 2 sudu makan
Cheese - dua atau tiga keping

air - 1 Gelas MLTelur ayam - sebiji

UNTUK DIKISAR

Bawang putih 3 ulas 
serai - 2 batang
bawang besar - 1 atau 2 biji
Halia - 1 cm
cili padi - 10 - 15 batang

habatus Saudah - secubit
minyak zaitun - 1 sudu

Cara-cara:
1. Panaskan mentega dengan api perlahan,
2. Masukkan bahan yang telah dikisar, biarkan sehingga naik bau.
3. Masukkan kupang
4. Masukkan air
5. Masukkan Cheese(hancurkan dulu)
6. masukkan telur ayam(kacau sehingga sebati) 















Yang ni gambar lain.

No comments:

Post a Comment