Menu ni namanya MOMO, momo ni antara makanan yang sangat popular di Nepal, rasanya macam dim sum, tetapi isinya fresh menggunakan sayur dan daging atau isi ayam. Untuk resepi kali ni aku guna isi ayam cincang.
Di Nepal mereka makan Momo ni dengan kuah tomato, atau sup . Tapi di Malaysia makan dengan cili sos pun dah terangkat rasanya. Momo ni antara menu yang sihat kerana cara masakan nya adalah secara kukus. Bebas minyak. Dan sebenarnya kalau ikut resepi asli Nepal, banyak lagi rempah yang mereka gunakan, tapi untuk resepi aku buat ni aku cuma guna serbuk kari ayam sahaja.
Dan paling best sebenarnya di Nepal kulit momo ni pun mereka buat sendiri , resepinya lain kali ada masa aku kongsikan ya, yang ini kita beli sajalah dulu kulitnya tu.
Okey jom kita tengok bahan-bahannya ya
Isi Ayam (cincang)
Lobak merah (sagat)
Bawang besar (cincang)
Bawang putih (cincang)
Cendawan steamboat (tak tahu nama cendawan apa) - cincang
Daun ketumbar (potong kecil)
Daun bawang (potong kecil)
Sedikit serbuk kari ayam
Garam
Lobak merah (sagat)
Bawang besar (cincang)
Bawang putih (cincang)
Cendawan steamboat (tak tahu nama cendawan apa) - cincang
Daun ketumbar (potong kecil)
Daun bawang (potong kecil)
Sedikit serbuk kari ayam
Garam
Baiklah, untuk kulit momo ni, korang cari saja di mana-mana pasaraya besar yang dia tulis wantan dumpling, atau dumpling pastry. Tak kisah ya jenama apa pun. Janji cari yang halal lah ya.
No comments:
Post a Comment