Wednesday, June 15, 2016

MI SIAM BERKUAH @ MI SIAM SINGAPURA..

rsz_mi_siam_singapura


rsz_mi_siam_singapura2



rsz_mi_siam_singapura1

Ia seperti mi hoon goreng biasa tapi dihidangkan bersama kuah yang dicampur taucho, air asam jawa dan kacang tanah tumbuk untuk memberi rasa lemak, tak lupa sedikit santan juga dimasukkan sekali. Kebiasaan kuahnya tidak terlalu pekat, tapi disebabkan ada campur kacang tanah, lama kelamaan, ia akan pekat secara semulajadi. Rasa manis, masam, lemak dan sedikit masin perlu ada. untuk peringatan, masa memasak kuah, garam anda harus jaga, rasa dulu baru letak itu pun kalau perlu, sebab taucho sudah masin. Masa bila pulak nak tuang kuah dia?...Bila anda nak makan, tuangkan kuah serta hiaskan dengan bahan2 sampingan. Mi siam macam ni 'pantang' kalau takde limau kasturi, kurang menendang rasanya nanti...S

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 - 200 gram mi hoon, rendam hingga lembut
2 genggam taugeh (atau secukupnya)
1 cekak kucai, dikerat2 dalam 1 inci
1 camca besar sos tomato
1 senduk nasi penuh cili kisar
150 gram udang saiz kecil, kupas kulitnya, cuci dan rebus kulit udang tadi, ambil air rebusannya
1 biji bawang besar saiz sederhana*
5 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1 genggam udang kering, cuci dan rendam 10 minit, toskan*
Secubit belacan, dibakar*(*dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KUAH :-)
1/2 bahagian perencah untuk menggoreng mi siam
3/4 camca besar tauco, lecek hingga hancur
3/4 camca teh pes asam jawa
1 batang serai, diketuk
2 keping hirisan lengkuas, diketuk
1 liter air rebusan kulit udang
2 camca besar kacang tanah tumbuk
1/4 cawan santan (kalau guna santan kotak, 2 camca besar dah ok)
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Telur, direbus dan belah 2
Tauhu goreng, dihiris
Hirisan daun bawang
Timun, dihiris memanjang
Limau kasturi, dibelah 2
Sambal tumis, jika suka

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK MI SIAM :- Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/2 cawan), tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Kemudian keluarkan 1/2 bahagian untuk digunakan sebagai perencah dalam kuah. Tambah sos tomato dalam kuali yang ada baki perencah tadi. Masukkan udang dan kacau rata. 
  2. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan tambah mi hoon dan gaul hingga rata, masak hingga mi hoon lembut, guna api sederhana. Tambah taugeh dan kucai, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Ketepikan.
  3. UNTUK KUAH MI SIAM :- Masukkan 1/2 bahagian perencah yang diasingkan tadi ke dalam periuk, bersama2 dengan taucho, serai titik, lengkuas dan pes asam jawa. Kacau rata dan masak sekejap. Tuang air rebusan kulit udang (jika perlu boleh tambah sedikit air). Kacau dan biar mendidih. Masukkan santan, perasakan dengan garam (anda rasa dulu, kalau perlu baru tambah garam) dan gula secukup rasa, biasanya kuah sedikit manis. Akhir sekali tambah kacang tanah tumbuk. Masak hingga mendidih, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. UNTUK MI SIAM BERKUAH @ MI SIAM SINGAPURA :- Cedok secukupnya mi siam goreng ke dalam pinggan sesuai. Tuang kuah secukupnya. Hias dengan telur rebus, tauhu goreng, hirisan daun bawang, timun dan perah jus limau kasturi sebelum dihidangkan. Kalau suka pedas anda boleh tambah sambal tumis...Selamat mencuba!!!.

No comments:

Post a Comment